Tuesday, February 10, 2009

Ameriški finančni minister Geithner objavil načrt pomoči

V ZDA bodo ustanovili javno-zasebno slabo banko, trg posojil skušali spodbuditi s tisoč milijardami dolarjev prek posebnega programa Fed, pomagali pa bodo tudi lastnikom nepremičnin, ki jim grozi rubež

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je predstavil, kam in kako namerava administracija novega ameriškega predsednika Baracka Obame usmeriti sredstva iz drugega dela 700 milijard dolarjev vrednega svežnja pomoči za finančni trg.


 

Javno-zasebno partnerstvo v slabi banki

Tudi z novim načrtom bo ameriška administracija nadaljevala odkup delnic v bankah, da bi jih pomagala izboljšati kakovost bilančnega premoženja. Bistvena novost je, da naj bi pri čiščenju bilanc ne sodelovala več le država, temveč naj bi v tako imenovani slabi banki (nanjo bi izločili od bank odkupljeno zastrupljeno premoženje) sodelovali tudi zasebni vlagatelji. Ni še dorečeno, s čim bodo pritegnili zasebne vlagatelje, vendar se razmišlja v smeri, da bi jih ponudili določeno vrsto poroštev oziroma jim omogočili dostop do cenejšega zadolževanja.

Predvidoma naj bi država za projekt namenila od 250 do 500 milijard dolarjev (pri čemer vsa sredstva ne bi izhajala zgolj iz svežnja pomoči za finančni trg, temveč naj bi pritegnili tudi druga sredstva, na primer iz centralne banke Fed ).

Geithner obljublja, da bodo pod Obamovo administracijo sredstva dodeljevanja z večjo mero nadzora nad tem, kako do pomoči upravičene banke dodeljena sredstva porabljajo. Prav tako bodo morale banke pred dodelitvijo pomoči prestati presojo, ali so dovolj zdrave, da bodo pomoč zmožne odplačevati. Nove zahteve oziroma pravila za pomoč pa ne bodo delovala retroaktivno.

Oživljanje kreditnih trgov

Geithner načrtuje tudi nadaljnja prizadevanja za oživitev kreditnih trgov v ZDA, šlo pa naj bi posojila tako za potrošnike kot podjetja. Pri tem naj bi zdajšnji znesek sredstev v ta namen z 20 milijard dolarjev povišali na sto milijard dolarjev. Po načrtu bo teh sto milijard tudi vzvod za aktiviranje posojilnega programa v okviru ameriških zveznih rezerv v višini tisoč milijard dolarjev, ki so ga potrdili novembra lani, a še ni operativen.

Za pomoč zadolženim imetnikom nepremičnin

Najmanj 50 milijard dolarjev iz druge polovice svežnja pomoči za finančni trg naj bi namenili za pomoč lastnikom nepremičnin, ki jim grozi rubež nepremičnine zaradi zloma hipotekarnega trga, zaradi česar so njihove hipoteke postale ničvredne. Podrobnosti v tem delu bo minister Geithner predvidoma objavil v prihodnjih dveh tednih. 

No comments: