Tuesday, February 10, 2009

Ljubezen do solarne energije je tesno povezana z ljubeznijo do čiste energije, a se je s padcem cen fosilnih goriv zelo hitro ohladila

Tako je naložba v sončne celice zdaj manj privlačna, saj določen del morebitnih uporabnikov svoje odločitve sprejema na podlagi trenutnih cen energetskih virov, kar je v osnovi napačen korak. Na drugi strani pa je dostop do financiranja težji, pa tudi dražje je, kar daje prednost ogrevanju na fosilna goriva ali biomaso, ker je cenejše od solarnih sistemov in tudi investicijske potrebe proizvajalcev solarnih celic so zelo velike.


 
Nemško podjetje Q-Cells je največji proizvajalec solarnih celic z desetodstotnim svetovnim tržnim deležem.

Bikovska rast z zadržkom

Nemško podjetje Q-Cells je največji proizvajalec solarnih celic z desetodstotnim svetovnim tržnim deležem. Na evropskem trgu znaša njegov tržni delež 45 odstotkov. Podjetje samo skrbi za vse od surovin (silicijevega ingota) naprej, da bi doseglo višje marže tudi v tem segmentu, medtem ko direktnega dostopa do prodajnih kanalov nima oziroma je na tem področju v fazi razvoja. Kreditni trgi so tudi močno ustavili razvoj proizvodnih zmogljivosti, saj naj bi za letos načrtovani Capex znašal 800 milijonov evrov oziroma polovico letne prodaje. Prav ta je zdaj vprašljiva, saj bi letos morali obnoviti za 730 milijonov evrov novih posojil, alternativna oblika zbiranja teh sredstev pa bi bil IPO odvisnega podjetja EverQ , kar pa je v danih okoliščinah še manj verjetno.

Kljub vsemu so v zadnjem sporočilu za javnost (8. decembra 2008) napovedali, da naj bi letos izdelovali solarne panele z močjo med 800 in tisoč megavati, medtem ko so še lani zmogli le 570 megavatov. Vlagatelji prav tako niso nagradili novice o napovedani prodaji, saj naj bi se ta v povprečju povečala za 40 odstotkov in znašala med 1,75 in 2,25 milijarde evrov (v prvem polletju naj bi glede na napovedano nižjo raven prodaja zrasla za 10, v drugem pa kar za 70 odstotkov).

Novice o nadaljnji pocenitvi nafte in o odpovedi naročil so po objavi tudi močno zmanjšale pričakovanja trga. Tako naj bi manj optimistični scenarij predvideval le še 15-odstotno rast prihodkov, dobiček iz poslovanja pa naj bi za podoben odstotek upadel. Že v zadnjem četrtletju so iz podjetja opozorili na izjemno hitro kopičenje zalog, ki jih spremljajo cenovni pritiski tekmecev.

Umirjena pričakovanja


 

Pričakovani 12-mesečni kazalec P/E za Q-Cells znaša 11, EV/EBITDA 9,1, kar zgovorno kaže na nizka pričakovanja v sektorju, ki so delno povezana s kratkoročnimi pričakovanji o izrazitem ohlajanju svetovnega gospodarstva. Trg tudi trenutno ocenjuje določene panoge izrazito kratkoročno oziroma predvideva izrazitejši padec poslovne aktivnosti v prihodnjih dveh letih.

Nezmožnost izplačevanja dividend je prav tako dejavnik, ki ga vlagatelji v teh časih ne cenijo, saj solarna podjetja zaradi izjemne rasti poslovanja tega elementa donosa ne omogočajo. Eden izmed pozitivnih dejavnikov so prav gotovo državni programi, namenjeni spodbujanju obnovljivih virov energije. Tako je nemška država (podjetje še vedno dosega polovico prodaje na domačih tleh) pred kratkim sprejela zakon o subvencioniranju postavitve solarnih panelov na javnih poslopjih, kar bo prav gotovo omejilo močan upad prodaje.

Posebni dejavniki tveganja

Razlogi, da je delnica Q-Cellsa glede na indeks Europe Alternative Energy izgubila več (74-odstotni padec v primerjavi z 58,5-odstotnim padcem indeksa), so odvisni tudi od specifičnih dejavnikov v podjetju. Prvi je seveda tveganje, povezano z refinanciranjem dolga v marcu (730 milijonov evrov), drugi pa z novimi dobavitelji, ki še nimajo povsem preizkušene ravni kakovosti (letos naj bi od teh dobaviteljev odkupili 30 odstotkov celotnih silicijevih vlaken, leta 2010 pa že 50 odstotkov).

Veliko je torej razlogov, da lahko delnico Q-Cellsa ocenimo kot delnico z visokim sistematičnim tveganjem, ki po drugi strani pušča odprta vrata za nadpovprečno nihajnost. Tudi ugledne analitske hiše so do delnice nezaupljive, kar dodatno omogoča, da so negativne informacije že vključene v ceno delnice. 

No comments: