Friday, February 9, 2007

EKOLOGIJA IN ENERGIJA

Od kar je bilo objavljeno pročilo, da je segrevanje ozračja resna zadeva ter, da je bela hiša prikrivala dejanske podatke, je na borzi obaziti izrazito rast borznih tečajev, podjetij, ki se ukvarjajo z pridobivanjem energije iz obnovljivih virov.

Avstrijska vlada je tudi objavila, da ne namerava izgradnje jederske elektrarne. Svoje potrebe nameravajo zadovoliti z energijo iz obnovljivih virov energije in sicer v prvi fazi do 40% celotne potrebe po el.energije.

Slovenska vlada, pa se v nasprotju z Avstrijsko vlado spogleduje z širjenjem jederske elektrarne Krško z dogradjo drugega bloka, vse to zaradi naraščajoče porabe električne energije. Ob enem pa še vedno ni rešen problem z jederskimi odpadki.
Osebno mnenje je, da bi se Slovenija morala zgledovati po državah, ki se lotevajo reševanja problema z električno energijo malo bolj odgovorno. V Sloveniji, država še vedno premalo, lahko rečemo, da z nič truda ne podpira projekte za spodbujanje k izgradnji sistemov za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Veliko več, bi morala storiti, pri urejanju dokumentacije, priključitve na el.omrežje, višje odkupne cene, zelo priporočjivo pa bi bilo, da bi taki sistemi saj v času dokler so ne konkurenčni bili oproščeni plačila davka, ter na ta način spodbudili posameznike, ki so pripravljeni vložiti v obnovljive vire energije. Na ta način bi država pridobila, potrebno količino električne energije, nova delovna mesta, čisto okolje brez dodatnih izpustov, zadovolstvo državljanov.

Sir Richard Branson ponuja 18,6 miljonov evrov za iznajdbo, kako zmanjšati količino oglikovega dioksida iz atmosfere...

Vse te informacije ter resna opozorila, so očitno spodbudila ljudi, da povečajo naložbe v tehnologije prijazne okolju, predvsem je viden dvig delnic podjetij, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri pridobivanja električne energije, predvsem je zelo zanimiv sektor, solarne celice.

cetifikat erix, v katerm so zastopana podjetja, ki se ukvarjajo z tehnologijo za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov je v 1.letu poskočil za skoraj 100%. Samo v mesecu januar je poskočil za 20%, medtem, ko certifikat v katerem so zastopana podjetja, ki se ukvarjajo z uranom samo 2%.

Zelo dobro se je odrezal tudi sklad KD NOVA ENERGIJA, samo v začetnem mesecu leta 2007 je poskočil za slabih 10%.

Tudi na področju vode se nekaj prebuja, kar je razvidno iz skladov tujih upravljalcev, kateri so zabeležili 1.letni donos v povprečju 20%, medtem ko je sklad MP-WATER.SI, dosegel samo v prvem mesecu leta 2007 donos 4%, od ustanovitve pred 2.mesecema pa skupaj 6%.

Vsi ti podatki, so očitno znak, da je čas, za vlaganje v okolju prijazne tehnologije, seveda se pričakujejo korekcije, vse večji pomen pa te tehnologije pridobivajo z višanjem cene naftnih derivatov, ter še vedno prevelike odvisnosti svetovnega gospodarstva od fosilnih goriv, katere pa so glavni krivec za globalno segrevanje.

No comments: