Tuesday, February 27, 2007

Sprememba v portfelju

Prenos sredstev:

Infond Energy v Infond BRIC;

Zaradi preurejanja portfelja sem se odločil, da sredstva iz Energy, prenesem v BRIC. Na prenos sredstev, je vplivala tudi sestava portfelja, ki pa je še vedno preveč naravnan v naftna podjetja. V svojem portfelju pa je še vedno zastopan sektor energetike in sicer preko sklada MP Energy ter KD Nova energija.
Zakaj BRIC, na dolgi zaradi hitro rastočega gospodarstva še vedno zanimiva zgodba, še posbej zanimiva za ponoven vložek ob večjih korekcijah. Predvsem, vložki ob večjih korekcijah so lahko odločilni za lep donos, končnega premoženja, saj če pogledamo kitajski indeks leta 2000 lahko ugotovimo, da je po korekciji, ki je trajala vse do sredine 2005, potreboval kitajski indeks skupno 6 let, da se je vrnil na prvotno raven, seveda pa je indek od sredine 2005 pa do konca 2007 zrastel za 300%. Torej nas zgodovina uči, da je potrebno za soliden zaslužek izkoristiti korekcije.

MP Global ter MP Teh v MP WATER;

Zaradi pričakovanja po korekciji ter zaradi ne doseženega porasta sem se odločil za prodajo ter prenos sredstev v MP WATER, kjer je pa zaradi še vedno okoli 60% denarja v portfelju sklada, po mojem mneju primerna naložba na dolgi rok, kajti sklad, ki ima več denarja v portfelju lahko korekcije izkoristi za ugodne nakupe. Prodana sklada sta sicer v letu dni pridelala v povprečju okoli 7%, kar je še vedno več kot vezava na banki.

No comments: