Monday, February 12, 2007

Električna energija

Sloveniji primankuje okoli 500 megavatov pasovne električne energije, čez okoli 10 let pa po ocenah ministerstva okoli 1000 megavatov pasovne električne energije. Na ministerstvu zatrjujejo, da takega primankljaja ni mogoče zagotoviti z obnovljivimi viri električne energije.

Osebno menim, da je zadevo mogoče izpeljati tudi brez dogradnje drugega bloka NEK. Predvsem iz stališča, da Slovenska vlada ne išče rešitev na področju obnovljivih virov energije, že ko pogledamo, da v Sloveniji, ni veternih elektraren, da je inštaliranih zelo malo PV sistemov, ki pa so zelo ne rentabilni, da zelo slabo izkoriščamo energijo, ki jo nam dajejo odlagališča, kjer pri razgradnji odpadkov nastaja metan, plin ki je primeren za proizvodnjo električne energije.

Predvidena cena drugega 1000 MW bloka NEK bi bila okoli 2 milijardi eurov.
PV sistem 1000 MW bi bil ocenjen na okoli 4 miljarde eurov.
Veteren sistem načrtovan za primorsko 195MW sitem okoli 200 milionov evrov, se pravi sitem velikosti 1000 MW, bi stal okoli 1 miljarde evrov, kar je ceneje od jederske energije, pa še škodljivih odpadkov ni, so pa stroški vzdrževanja večji, vedar to je potrebno vzeti v zakup, saj s časom in napretkom tehnologij bo tudi to bol ekonomično.

No comments: