Tuesday, February 27, 2007

Juhu korekcija je tu?

Korekcija, da ali ne; načeloma se za korekcijo smatra, ko indeks pade za cirka 10%, vendar glede na to, da so vsi trgi v rdečem ne samo trgi v razvoju, bi lahko rekli da govorimo o korekciji. Čas pa bo pokzal ali bo ta korekcija kratkoročna ali dolgoročna.

Nedvomno pa je korekcija dobrodošla, še posbej na razvijajočih se trgih, na to kaže tudi padec Kitajskega indeksa za cirka 9%, Brazilskega indeska za 6%, padec Indijskega indeksa v mesecu Februrar za 6%, ter Ruskega indeksa za 3%, ravno za ruski trg pa napovedujejo do konca leta rast za 17%.

Seveda tudi na razvitih trgih je vladalo rdeče obdobje in sicer padec indeksov DJ za 3%, Dax 3%, ATX 5%, pravtako so padali indeksi CAC, FTSE, NIKKEI...Seveda je bilo danes negativno tudi na slovenskem tržišku padec indeksa SBI 20 za 0,18%.

Kaj pa Balkan, če izključimo Slovenski borzni indeks, očitno še vedno vroča regija, na kateri se iz dneva v dan preliva več denarja, registracija prvega Srbskega vzajemnega sklada Delta prinaša samo dobre ter vzpodbudne novice za rast na balkanskih borzah. Očitno kljub skokoviti rasti balkanskih skladov v začetku leta, še vedno ta trg ni zrel za korekcijo, pa čeprav so delnice že kar pregrete. Očitno lahko govorimo, da balkasnka regija še ne pozna korekcij. Mogoče pa nas le čaka ponovitev Slovenske borzne pravljice, vse pa bo pokazal čas.

No comments: